• SQ2
  SQ2
  Hinta: alkaen 58 902,51 EUR

  Polttoaineen kulutus, yhdistetty: 8,6–8,5 l/100km

  CO2-päästöt, yhdistetty: 196–192 g/km

 • Q7 TFSI e
  Q7 TFSI e
  Hinta: alkaen 84 700,10 EUR

  Polttoaineen kulutus, yhdistetty: Bensiini: 3,9–3,2 l/100km | Sähkö: 25,2–23,9 kWh/100 km

  CO2-päästöt, yhdistetty: 87–72 g/km

Nautinto edellä > Audi Finland

Audi Magazine 01-19

 • audiMagazineHero_desktop_ade.jpg
audiMagazineHero_desktop_ade.jpg

Nautinto edellä

Arkiautoilussa lumi, jää ja liukkaus koetaan yleensä haittana. Kun taito ja välineet ovat kohdallaan, voi liukkauden kääntää nautinnoksi.

Teksti: Jari Kohonen

Pakkaslumi pöllähtää ja helmeilee hehkuvan punaisen Audi RS4:n vanavedessä. Kouluttaja haastaa radiopuhelimessa ajajaa painamaan lisää kaasua. Nelivetoinen quattro kiitää pitkässä sivuluisussa jäärataa Muonionjärvellä. Kaksoisahdettu 2,9-litrainen V6 TFSI tuottaa 450 hevosvoiman tehon ja 600 Nm maksimiväännön.

Meneillään on Audi Driving Experience. Se on aitoa ajamisen iloa painottava ajokoulu. Muoniossa opitaan turvallisesti ja valvotuissa olosuhteissa nopean ajon perusteet. Lopuksi päästetään intohimot ja hevosvoimat valloilleen.

 • CMS-image_734x412_ade-2.jpg

 • CMS-image_734x412_ade-1.jpg

Teoriatunnilta ajamisen perusteet

Audi Experience –Ajokoulu alkaa niin, että kokeneet ajo-opettajat ottavat asiakkaat vastaan yhdessä Suomen edustajan Vesa Rinteen kanssa vastaan Olos-hotellin kokoushuoneessa.

Ajamisen perusteita käydään ensin läpi teoriakoulutuksessa. Oikea ajoasento, fysiikan lakien kunnioitus sekä ymmärrys siitä, mitä renkaan ja tien välillä tapahtuu, välittyvät eläväisestä esityksestä.

Jo aamun teoriassa teroitetaan sitä, että nyt mennään ajoneuvon hallinnassa uudelle tasolle. Urheilullinen ajaminen luo perustaa sille ymmärrykselle, jolla arkiautoilussa voidaan jo ennalta välttää vaaratilanteet.

Nautittavaa ja turvallista rata-ajoa

Muonionjärven jäällä siirrytään teoriasta käytäntöön. Kouluttajat kannustavat, yllyttävät ja hillitsevät kurssilaisia sopivassa suhteessa.

”Kaasua, kaasua, lisää kaasua. Rauhalliset ohjausliikkeet, lisää kaasua. Ja kaasu ylös nyt. Käännä mutkaan, ja taas kaasua”, asiakkaita ohjeistetaan radion välityksellä.

Aamupäivällä tutustutaan autoihin ja ajamisen tekniikkaan pujotteluradalla sekä suurella ovaaliradalla. Kahvitauolla ryhmät vaihtavat paikkaa ja tehtäviä.

Lounaan jälkeen alkaa se osuus, joka nostattaa entistä leveämmän hymyn huulille ja hikikarpalot otsalle. Rata on vapaa nauttimiselle.


 • CMS-image_734x412_ade-3.jpg

  Monta jääratakierrosta ja monta nautinnollista tuntia myöhemmin päivä on päätöksessään. Päätöspäivällisen alla yksi jos toinen käy WC:ssä kuivaamassa hikeä otsaltaan.

  Lopuksi kouluttajat vielä kiittelevät kurssilaisia: ”Todella hienoja ajolinjoja. Oli upeaa havaita, että olette entisestään kehittyneet päivän aikana.”

Yli 20 vuotta nelivedon juhlaa

Audi Driving Experience on järjestänyt ajokouluja Suomessa 1990-luvun lopulta saakka.

”Joskus 1997–98 aloitettiin jo suomalaisille asiakkaille maahantuojan oma quattro-ajokoulu. Nykyisin tämä on kehittynyt niin, että toimimme täällä yhteistyössä. Driving Experience on valmistajan konseptoima ajokoulu”, Vesa Rinne esittelee.

”Täällä käy noin 700 Audi-asiakasta talvessa, vähän talvesta riippuen. Ulkomaiset asiakkaat viipyvät yleensä 3–5 päivää. Meille suomalaisille tämä on tietenkin vähän eri juttu, koska meille lumi ja jää ovat arkipäivää. Niinpä me olemme laatineet hieman tiiviimmän ajokoulun”, Rinne kuvailee.

Paremman pohjatiedon ansiosta suomalaisryhmille on tyypillisesti järjestetty vuorokauden mittaisia tapahtumia.

”Se on osoittautunut tehokkaaksi paketiksi. Siinä ollaan voitu keskittyä tähän jääratakokemukseen. Päivä on hyvin riittänyt siihen”, Rinne kertoo.

”Vuorokausi on vielä sellainen aika, jonka kiireisetkin asiakkaat voivat viettää täällä. Siinä menee käytännössä vain yksi työpäivä”, Rinne painottaa.

Asiakkaat tulevat jälleenmyyjien kautta.

”Meillä on hyvin kiintiöpaikkoja suomalaisille asiakkaille, joten toivotamme rohkeasti kiinnostuneita ottamaan yhteyttä omaan Audi-myyjään”, Rinne hymyilee.Siirry lehden edelliseen tai seuraavaan artikkeliin:

 • CMS-image_734x412_vene.jpg
  Kuningaspursi

  Purjevene Audi e-tron aikoo voittaa kaikki Suomenlahden avomerikisat ja lyödä reittiennätykset.

  Lue lisää
 • CMS-image_734x412_A1.jpg
  Atleetin DNA

  Uusi Audi A1 Sportback on tyylikäs kumppani urbaaniin elämäntapaan.

  Lue lisää