• SQ2
  SQ2
  Hinta: alkaen 58 902,51 EUR

  Polttoaineen kulutus, yhdistetty: 8,6–8,5 l/100km

  CO2-päästöt, yhdistetty: 196–192 g/km

 • Q7 TFSI e
  Q7 TFSI e
  Hinta: alkaen 84 700,10 EUR

  Polttoaineen kulutus, yhdistetty: Bensiini: 3,9–3,2 l/100km | Sähkö: 25,2–23,9 kWh/100 km

  CO2-päästöt, yhdistetty: 87–72 g/km

Design > Audi Magazine 01-19 > Audi Finland

Audi Magazine 01-19

 • audiMagazineHero_desktop_design.jpg
audiMagazineHero_desktop_design.jpg

Muutoksen tekijät

Muutos on noussut ohjaavaksi tekijäksi liikkumistapojen kehittämisessä. Vaaditaan uutta ajattelua, kun siirrytään tämän päivän ratkaisuista kohti uusia, vahvasti monimutkaiseen teknologiaan nojaavia toteutuksia. Tämä pätee myös muotoiluun. Hiljattain järjestetyssä Audi Design UNIverse -tapahtumassa muotoiluopiskelijat tarjosivat jännittävän ennakkonäytöksen tulevaisuuden visioihin.

Teksti ja kuvat: Audi

Vaihtoehtoiset voimalinjat, kehittyvä automaatio, autonominen ajaminen, digitalisaatio ja ajoneuvon liitettävyys eri järjestelmiin tulevat pitkälti määrittämään tulevaisuuden liikkumista. Siksi on mahdollista ennustaa, millaiseksi tulevaisuuden auto kehittyy.

Se muistuttaa ominaisuuksiltaan mobiililaitetta. Se palvelee sekä olohuoneena että työpisteenä, mutta ennen kaikkea tulevaisuuden auto kykenee muuttumaan ominaisuuksiltaan tilanteen ja käyttäjän tarpeen mukaisesti tarjoten sekä palvelu- että neuvontatoimintoja. Muutos on jo nähtävissä tämän päivän tuotantomalleissa, mutta se tulee voimistumaan tekniikan nopean kehityksen myötä.

Miltä tulevaisuuden auto sitten näyttää, kun ohjaamisen tarve poistuu ja kuljettajasta tulee matkustaja? Millaisia uusia mahdollisuuksia ohjaamonsuunnitteluun aukeaa, kun ohjauspyörälle ja polkimille ei ole enää tarvetta? Millaisilla käyttöliittymillä auton monimutkaisia toimintoja hallitaan?

 • CMS-image_734x412_design-3.jpg

  Nämä ovat pitkälti teknisiä kysymyksiä, mutta on toinenkin huomioon otettava näkökulma: estetiikka.

Teemana liikkumisen tulevaisuus

Luova suunnitteluprosessi on jatkuva matka, sillä se on sidoksissa teknologian kehittymiseen. Olipa kyse sitten yksityiskohdista tai perusteiden uudistumisesta. Tärkeintä ideoiden eteenpäin viemisessä on tuore ote.

Audi Design UNIverse -tapahtuman teema on liikkumisen tulevaisuus. Erityisen huomion kohteena ovat sähköistävät virikkeet. Tämän vuoden tapahtumaan Audin muotoilijat kutsuivat 54 muotoiluopiskelijaa vaihtamaan ajatuksia keskenään. Opiskelijat matkustivat Ingolstadtiin viidestä eri yliopistosta Saksasta, Itävallasta, Italiasta ja Slovakiasta. Kahden lukukauden aikana kunnianhimoiset opiskelijat saivat ohjausta Audin muotoilutiimiltä. Opiskelijat loivat syntyneistä visioistaan viimeisteltyjä näyttelyesineitä.

Kuudennen kerran järjestetyn Audi Design UNIversen teema oli tuttu: muutos. Tarkasti rajatun aiheen sijaan laajan teeman tarkoitus oli antaa opiskelijoille täysin vapaat kädet jahdata rohkeita ideoita.

Valmiiden projektitöiden esittelyssä nämä tulevat muotoilun ammattilaiset esittelivät älymuotoilua, personointia, kestävää kehitystä ja tunnepohjaista viehätysvoimaa henkiviä töitään.

Audilla työskentelevä Klemens Rossnagel oli hyvin vaikuttunut siitä intohimosta, jolla opiskelijat työskentelivät aiheensa parissa. Rossnagel vastaa Audin muotoiluosaston tutkimuksesta ja rekrytoinnista.

 • CMS-image_734x412_design-1.jpg

 • CMS-image_734x412_design-4.jpg

Audi Magazine: Luovassa prosessissa tuore ajattelu on usein elinehto, jotta ideaa voidaan viedä eteenpäin. Mitä ajatuksia opiskelijoiden projektien esittelyt teissä herättivät?

Klemens Rossnagel: Ennen kaikkea ajatuksen, että kehittyäksemme meidän on määriteltävä liikkuminen kokonaan uudelleen. Se, mikä on digitaalisesti mahdollista, tulee korvata sillä, mikä on digitaalisesti haluttavaa.

Kestävä kehitys on keskeinen ajatus tulevaisuuden liikkumisessa. Vaihtoehtoiset voimanlähteet ovat sen keskiössä. Projektitöissä vastuullisuuden piiriin kuuluvat myös käytettävät materiaalit. Millaisia mahdollisuuksia se toi esille?

- Käsittelemme vastuullisuutta pääasiassa muotoiltavien pintojen välityksellä. Sisustan materiaalit antavat meille siitä suoran kokemuksen kosketuksen, hajuaistin ja autossa istumisen välityksellä. Vastuullisuudesta on tulossa tärkeä laatukriteeri, jonka asiakkaat haluavat aistia.

Autonominen ajaminen alleviivaa autoilun muutosta. Tulevaisuudessa meidän ei tarvitse enää ajaa autoa, vaan olemme siinä matkustajina. Tämä luo uusia mahdollisuuksia matkustusajan käyttämiseen. Millaisia muutoksia tämä tuo ohjaamon suunnitteluun?

- Ajamisen vastuun siirtyessä ihmiseltä autolle syntyy täysin uusia mahdollisuuksia. Vaikka suunnittelemme myös työn tekemistä helpottavia toimintoja, suurempi kysyntä kohdistuu mahdollisuuksiin käyttää matka-aika henkilökohtaisemmin. Aikaa voi käyttää rentoutumiseen, viihteen katsomiseen ja vaikkapa ystävien kanssa kommunikoimiseen. Ajokokemusta ollaan määrittämässä uudelleen. Sen tilalle on syntymässä mukavuusliikkuminen.

Audi Design UNIversessä esiteltiin ansiokkaat Audi CR4- ja Mojo-säätimet. Lisäksi esillä oli sKin- projekti, joka visioi kommunikoivaa kojetaulua. Nämä projektit esiteltiin työnimellä ”Kaikki muuttuu älykkääksi”. Ovatko tällaiset projektit lähitulevaisuudessa toteutuskelpoisia?

Vaikka osa esitetyistä ideoista oli ylioptimistisia, uskon, että konsepteilla on tarvittava potentiaali tullakseen todeksi. Dramaattisella tahdilla kehittyvä teknologia tekee siitä mahdollista. Siksi kannustan opiskelijoita olemaan uskaliaita ja ottamaan rohkeita hyppyjä tuntemattomaan. Tekniikalla on ollut tapana seurata visioita. Tämän vuoksi varovainen lähestyminen ominaisuuksien edelleen jalostamiseksi on väärä strategia.

Onko seuraavan Audi Design UNIversen teema jo valittu?

Sekin on osa prosessia. Laajapohjainen lähestymistapamme korostaa näkyviä rakenteita ja teemoja, joita useat ihmiset työstävät. Tämä tarkoittaa, että opiskelijat määrittävät teeman itse. Meidän tulee vain tunnistaa ilmestyvät toimintamallit. Muutos ei tarkoita määräämistä, vaan tulevien asioiden tunnistamista. Näin se on myös UNIverse-tapahtumassa.

Siirry lehden edelliseen tai seuraavaan artikkeliin:

 • CMS-image_734x412_etron.jpg
  Ennakoiden pidemmälle

  Sähköautoilussa oma ajotapa vaikuttaa olennaisesti auton toimintamatkaan.

  Lue lisää
 • CMS-image_734x412_vene.jpg
  Kuningaspursi

  Purjevene Audi e-tron aikoo voittaa kaikki Suomenlahden avomerikisat ja lyödä reittiennätykset.

  Lue lisää