Ainutlaatuinen aktiivijousitus > Audi Finland

Audi Magazine 01-18

 • Ainutlaatuinen-aktiivijousitus_CMS-header_1400X438.jpg
Ainutlaatuinen-aktiivijousitus_CMS-header_1400X438.jpg

Ainutlaatuinen aktiivijousitus

Audi A8:n uusi AI Aktiivijousitus tarjoaa entistäkin enemmän ajomukavuutta ja dynaamisemman ajokokemuksen.

Timo Toiviainen (teksti) & Audi AG (kuvat)

Uuden automallin jousitus ja iskunvaimennus eivät yleensä kuulu suurta yleisöä eniten kiinnostavien aiheiden joukkoon. Toimiva alusta on kuitenkin edellytys sille, että auton muut ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa. Tehon kasvaessa myös vaatimukset ajettavuudelle kasvavat, eikä parhaillakaan istuimilla voi peittää huonosti toimivan jousituksen epämukavuutta.

Uuden automallin alustan suunnittelu on vaativa tehtävä. Jäykkä jousitus parantaa ajettavuutta, pehmeämpi taas lisää mukavuutta. Paras alustaratkaisu onkin aina kompromissi, joka vastaa automallin luonnetta.

Jo vuosia sitten esitelty Audi drive select -ajotilanvalinta on ollut merkittävä edistysaskel tässä suhteessa. Nyt jo useimpiin malleihin saatavalla järjestelmällä kuljettaja voi vaikuttaa yksittäisiin ajoneuvokomponentteihin nappia painamalla tai valinnaisen MMI:n autovalikon kautta. Ajotilanvalinta muuttaa Audin ominaisuuksia kuljettajan mieleisiksi. Auton varustelusta riippuen käy­tettävissä on jopa viisi eri tilaa: comfort, auto, dynamic, efficiency ja individual.

Audi drive select on poikkeuksellisen monipuolinen merkin lippulaivassa. Audi A8:ssa järjestelmässä yhdistyvät ilmajousituksen ja hydraulisesti säädettävän, milli­sekunneissa reagoivan iskunvaimennuksen edut.

 • Ainutlaatuinen-aktiivijousitus_4_CMS-image_734x412.jpg
  Active roll control

  varmistaa, että ajaminen on dynaamista mutta samalla turvallista vähentämällä korin sivusuuntaista kallistelua kaarreajossa.

 • Ainutlaatuinen-aktiivijousitus_3_CMS-image_734x412.jpg
  Active pitch control

  lisää ajettavuuteen dynaamisuutta ja mukavuutta vähentämällä korin pituussuuntaista nyökkimistä kiihdytyksissä ja jarrutuksissa.

 • Ainutlaatuinen-aktiivijousitus_2_CMS-image_734x412.jpg
  Active body stabilization

  tasapainottaa auton korin liikettä vaimentamalla tien epätasaisuuksia.

Audi A8:n täysin uusi AI Aktiivijousitus tarjoaa entistäkin enemmän ajomukavuutta ja dynaamisemman ajokokemuksen. Ilmajousituksen ja hydraulisen iskunvaimennuksen lisäksi aktiivijousitukseen kuuluu joka pyörän yhteydessä toimiva sähkömoottori, joka nostaa tai laskee pyörää silmänräpäyksessä järjestelmän aivoina toimivalta keskusyksiköltä saamiensa tietojen mukaan. Keskus­yksikölle tietoa ajotilanteesta välittävät jousituksen anturit ja keulalla sijaitsevan kamera.

Lopputuloksena uusi AI Aktiivijousitus vähentää tehokkaasti korin kallistelua ja nyökkimistä. Eron perinteiseen jousitukseen verrattuna huomaa selvästi esimerkiksi hidastetöyssyjen kohdalla. Korin nyökkäys jää vaatimattomaksi, kun aktiivijousitus osaa kameran antaman tiedon perusteella varautua hidasteeseen.

Turvallisuutta aktiivijousitus parantaa myös toiminnolla, joka nostaa sivutörmäyksen uhatessa nopeasti koria törmäysriskin puolelta. Siten mahdollinen törmäys kohdistuu suurimmalta osin auton kynnykseen eikä oveen. Näin matkustajien loukkaantumisriski pienenee.

Jotta järjestelmä voisi toimia mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti vaativissakin olosuhteissa, saavat sähkömoottorit virtansa Audi A8:n 48 voltin järjestelmästä.

 • Ainutlaatuinen-aktiivijousitus_1_CMS-image_734x412.jpg

Lopputulos on todella vaikuttava. Kaikkien neljän pyörän jousitusta voidaan kontrolloida erikseen, ja korin heilahtelut sekä kallistelut vaimentuvat mini­miin. Ajokokemus on täysin uudenlainen, se pitää kokea itse.

”Tämä ei ennen ole ollut mahdollista”, sanoo Joachim Schmitt, Audin jousitusjärjestelmien kehitysinsinööri.

”Korin kallistelun osalta Audi A8:n ajettavuus muistuttaa Audi R8:aa – jousitus on yhtä napakka kuin superautossa mutta paljon mukavampi.”

Aktiivijousitus on saatavana Suomessa lähiaikoina.

Siirry lehden edelliseen tai seuraavaan artikkeliin:

 • A8_CMS-etusivukuva.jpg
  < Omassa luokassaan

  Täysin uusi Audi A8 näyttää, kuinka älykäs tekniikka ja luksusluokan mukavuus
  yhdistyvät dynaamiseen ajettavuuteen.

  Lue lisää
 • Uuden-aikakauden-alku_CMS-etusivukuva.jpg
  Uuden aikakauden alku >

  Audin tuoteryhmäpäällikkö Katri Mäenpää tietää, mitä ominaisuuksia suomalaiset arvostavat isojen luksus-sedanien luokassa.

  Lue lisää