• Q7 TFSI e
  Q7 TFSI e
  Hinta: alkaen 78 533,65 EUR

  Polttoaineen kulutus, yhdistetty: Bensiini: 3,0–2,6 l/100km | Sähkö: 25,0–23,6 kWh/100 km

  CO2-päästöt, yhdistetty: 68–58 g/km

Petteri Koposen valinta > Audi Finland

Audi Magazine 01-18

 • Pitkan-miehen-valinta_CMS-header_1400X438.jpg
Pitkan-miehen-valinta_CMS-header_1400X438.jpg

Pitkän miehen valinta

Huippukoripalloilija Petteri Koponen liikkuu nykyisessä kotikaupungissaan Barcelonassa paikasta toiseen Audi A7:llä, jonka edellinen omistaja oli Lionel Messi.

Vesa Eskola (teksti ja kuvat)

Musta Audi A7 lipuu palmujen välissä. Pitkänhuiskea kuski ohjastaa sitä rennosti kohti Barcelonan keskustaa. Olemme Petteri Koposen kyydissä matkalla yhteen Barcelonan pyhätöistä – ainakin jos olet palloilulajien ystävä. Camp Nou on FC Barcelonan kotistadion, mutta sen ympärillä on iso urheilukompleksi. Jalkapallostadionin lisäksi alueelta löytyy myös koripallo-, käsipallo-, rullakiekko- sekä futsal-areena sekä yllättäen myös jäähalli.

Koposen työpaikka on Palau Blaugrana, noin 7 500 katsojaa vetävä koripalloareena ja FC Barcelona Lassan kotistadion.

Petteri ei tunnustaudu autofriikiksi, mutta autolla ja merkillä on silti väliä. ”Isoin asia autoilussa on siirtyminen paikasta A paikkaan B. Mutta vaikka auton pitää ensisijaisesti olla sekä luotettava että turvallinen, sen pitää myös näyttää hyvältä. Sen perusteella lähdin koeajolle. Ennen sillä ei ollut niin väliä, millä sitä liikkui, mutta vanhemmiten sitä haluaa ehkä jotain vähän parempaa.”

Kilometrejä A7 kerää vuodessa reilut 10 000. Ja hupaisasti A7 on Koposen ensimmäinen oma auto.

 • Pitkan-miehen-valinta_2_CMS-image_734x412.jpg

  ”Barcelona on hyvä joukkue, ei tästä hirveästi korkeammalle Euroopassa voi mennä. Voimme mennä pitkälle sekä Espanjan liigassa että Euro-liigassa. Minulla ei olisi mitään sitä vastaan, että pelaisin vaikka koko loppu-uran täällä.”

 • Pitkan-miehen-valinta_5_CMS-image_734x412.jpg

”Kun lähdin Suomesta Italiaan, seura antoi meille autot. Venäjällä Himkissä meillä oli puolestaan kuljettajat. Siksi A7 on oikeastaan ensimmäinen auto, jonka olen itse ostanut. Se on siisti fiilis. Kokeilin myös Q5:tä, Q7:ää ja A6:ta, mutta tässä oli kaikki kohdallaan. Ja kun kävin koeajolla, tiesin heti, että tässä se on. Päätös syntyi nopeasti. Olin miettinyt A7:ää jo ennen Barcelonaan tuloa. Ja kun kuulin, että kyseessä oli vielä Messin vanha auto, ei valintaa lopulta tarvinnut miettiä kauan.”

Messin auto? Kyllä. Audi on FC Barcelonan sponsori. Ja autot vaihtuvat tasaisin väliajoin. Mutta se, että Messin takapuoli on kuluttanut A7:n penkkiä ei ratkaissut Petterin valintaa. Auton ominaisuuksia arvioitaessa Petteri on lopulta melko normiautoilja.

”Auton pitää olla käytännöllinen. Tykkään golfista, joten bägin on mahduttava mukaan. Ja joskus lähdetään kavereiden kanssa liikenteeseen, jolloin autossa pitää olla tilaa neljälle. Tietysti jos autotallissa on tilaa, voi ostaa muutaman erilaisen auton. Mutta ainakaan tässä vaiheessa siihen ei ole tarvetta. Kun ura loppuu ja olen Suomessa, pitää varmaan hankkia yksi auto perhekäyttöön ja yksi vähän niin kuin itselleen…”

 • Pitkan-miehen-valinta_3_CMS-image_734x412.jpg

  Harjoituksista ravintolan terassille. Barcelonan ravintolat tarjoavat hyvää kala- ja äyriäisruokaa. Petteri kokkaa mielellään, mutta aika riittää siihen liian harvoin. Kala-äyriäispaella on kuitenkin opeteltavien asioiden listalla.

 • Pitkan-miehen-valinta_6_CMS-image_734x412.jpg

Ajoasento löytyy A7:ssä helposti. Säätöjä on pakko kehua, kun ne riittävät Messistä Koposeen.

”En ole onneksi pisimmästä päästä, joten minulla ei ole ongelmia löytää autoa. Isommat jätkät joutuvat miettimään valintaansa enemmän.”

Ja totta kai Petteri arvostaa myös hyvää ajettavuutta.

”Auton pitää olla hyvä ajettava, mukava ja helppo hallita. Kuuntelen myös musaa matkalla treeneihin, joten äänentoiston pitää toimia. Hevosvoimilla ei ole niin merkitystä. Pitää varmasti lähteä Saksaan pelaamaan. En ole ikinä ajanut autobaanalla, joten jos sitä pääsee koittamaan, ehkä tehon merkitys muuttuu. Mutta ehkä on vain hyvä, ettei tehoa ole liikaa, eipä tule turhia sakkoja.”

Pysäköimme Camp Noun pelaajaparkkipaikalle, ja lähdemme haistelemaan alueen tuulia. Illalla on FC Barcelonan peli, ja yleisöä kasaantuu paikalle hyvissä ajoin. Espanjan lisäksi kuuluu ainakin englantia, venäjää ja italiaa. Tunnelma on kansainvälinen. Koposelle tämä on arkea, mutta muistissa on lähtö Suomesta nuorena poikana. >>
”Oli iso muutos lähteä Hongasta ammattilaiseksi ulkomaille. Olet vahvistus, joten sinun pitää olla muita parempi. Kilpailuasetelma on kova. Vaikka olin mielestäni hyvä jo 20-vuotiaana, ammattilaisuuteen oli sopeuduttava nopeasti. Koko ajan oli todistettava olevansa peliajan veroinen.”

Italiasta koripallo vei Petterin Venäjälle ja sieltä viime vuonna Barcelonaan. Joka maassa on metkunsa, mutta ammattilaisen arki on lopulta aika samanlaista maasta riippumatta.

”Herätys aamulla. Minä tai vaimo vie poitsun päivä­kotiin, sen jälkeen aamupala. Jos päivällä on kahdet treenit, ensimmäiset ovat 10.30 ja jälkimmäiset iltakuudelta. Jos on vain yhdet treenit, ne ovat yleensä puolen päivän aikaan.”

Ja pelimatkat verottavat aikaa nekin.

”Viime viikolla oli sunnuntaina peli Barcelonassa. Maanantai oli vapaa, ja tiistaina oli kahdet treenit. Keskiviikkona ja torstaina oli yhdet treenit, ja torstaina matkustimme jo Belgradiin. Perjantaina peli, josta suoraan yöllä Madridiin. Siellä lauantaina treenit, ja sunnuntaina 12.30 peli. Sieltä takaisin Barcelonaan.”

Se on urheilijan elämää: treenaamista, pelejä, matkustamista, syömistä ja lepäämistä. Perhe onneksi tasapainottaa elämää.

”Käymme kävelemässä ja usein rannalla, jos keli on hyvä. Kaikki pyörii kuitenkin pitkälti koriksen ympärillä. Linda on ollut mukana alusta alkaen. En tiedä, olisinko jaksanut tätä ruljanssia ilman häntä. Myös poitsun syntymä on muuttanut minua. Vaikka on ollut huonompi peli, se unohtuu nopeasti, kun tulee kotiin.”

 • Pitkan-miehen-valinta_4_CMS-image_734x412.jpg

  ”Jos tulosta ei synny, löydät itsesi joko vaihtopenkiltä tai toisesta seurasta.”

 • Pitkan-miehen-valinta_8_CMS-image_734x412.jpg

Seurajoukkueen lisäksi Petteriä kuormittaa myös Susijengi. Suomi on herännyt korishuumaan.

”Buumi on todella hieno juttu. Kun aloitin maajoukkueessa, olimme B-sarjassa, ja katsojia oli ehkä 700. Nyt EM-kisoissa oli Hartwall Arena täynnä, ja me voitettiin isoja pelejä… se oli siisti viikko.”

Kisoissa Petteri oli vielä puolikuntoinen, käden hermovamma haittasi etenkin ensimmäisissä peleissä.

”Oli raastavaa, kun ei tiennyt, miten käsi paranee. Alussa kipu oli kova. Lääkkeet eivät auttaneet, nukkuminen oli vaikeaa. Pystyin nukkumaan sohvalla puoli-istuvassa asennossa. Onneksi Suomesta löytyi hyvät lääkärit ja kuntoutus.”

Oli jopa lähellä, ettei Petteri olisi pystynyt pelaamaan kotiareenalla lainkaan.

”Pääsin kaksi viikkoa ennen kisoja tekemään ensimmäiset heittotreenit ja mietin, ettei hommasta tule yhtään mitään. Kolmoset eivät olleet siellä päinkään. Ne olivat joko pari metriä lyhyitä tai kolisivat eturautaan. Sain sisään yhden heiton kymmenestä, kun normaalisti sisään menee vähintään kahdeksan. Ja peleissä oli vaikeaa, kun ei pystynyt tekemään tuttuja juttuja. Lähtökohtiin nähden olen kuitenkin tyytyväinen, miten pystyin auttamaan joukkuetta.”

 • Pitkan-miehen-valinta_7_CMS-image_734x412.jpg

 • Pitkan-miehen-valinta_1_CMS-image_734x412.jpg

Loukkaantumiset ovat saaneet Petterin miettimään myös tulevaisuutta.

”Kyllähän tässä on joutunut miettimään, viime vuonna kun oli vielä se auto-onnettomuus.”

Petteri matkasi taksissa Barcelonassa, kun taksin kylkeen tuli toinen auto – ja lujaa. Petteri ei muista onnettomuudesta mitään.

”Kyllähän se on pelottavaa, kun ei tiedä, pystyykö enää pelaamaan.”

Eikä koripalloilija voi loppupeleissä vaikuttaa aina itse tulevaisuuteensa.

”Sen olen oppinut, ettei tulevaisuutta kannata miettiä liikaa. Asiat voivat muuttua nopeastikin. Ja aina kauden jälkeen spekuloidaan. Olen saanut pelata yllättävän pitkään samoissa joukkueissa; neljä vuotta Italiassa, neljä vuotta Venäjällä, ja täällä on jo toinen vuosi menossa.”

Vastoinkäymisistä johtuen Petterin tavoitteet pelaajana ovat hyvin ymmärrettävät.

”Suurin toive on pysyä terveenä, että saisin pelata huipulla hyvässä kunnossa vielä muutaman vuoden.”

Jatkosuunnitelmakin on – ainakin osittain – selvä.

”Valmentaminen kiinnostaa. Pelataan nyt kuitenkin ensin. Sen näkee sitten, onko pää täynnä korista vai ei. Ennen kaikkea olisi kiva valmentaa nuoria ja opettaa heille sellaisia taitoja, joita olen itse vuosien varrella oppinut. Se olisi hienoa.”

Siirry lehden edelliseen tai seuraavaan artikkeliin:

 • Mestarin-opissa_CMS-etusivukuva.jpg
  < Mestarin opissa

  Juha Kankkusen talviajokoulussa ajo-oppia saavat sekä tavalliset autoilijat että F1-kilpakuljettajat.

  Lue lisää
 • A8_CMS-etusivukuva.jpg
  Omassa luokassaan >

  Täysin uusi Audi A8 näyttää, kuinka älykäs tekniikka ja luksusluokan mukavuus
  yhdistyvät dynaamiseen ajettavuuteen.

  Lue lisää