• Q7 TFSI e
  Q7 TFSI e
  Hinta: alkaen 78 533,65 EUR

  Polttoaineen kulutus, yhdistetty: Bensiini: 3,0–2,6 l/100km | Sähkö: 25,0–23,6 kWh/100 km

  CO2-päästöt, yhdistetty: 68–58 g/km

Tahdonvoimalla huipulle > Audi Finland

Audi Magazine 01-18

 • Tahdonvoimalla-huipulle_CMS-header_1400X438.jpg
Tahdonvoimalla-huipulle_CMS-header_1400X438.jpg

Tahdonvoimalla huipulle

Teemu Selänteen kaikkea tekemistä on leimannut intohimo. Kiekkouran jälkeen intohimo on valjastettu muun muassa suomalaisjuniorien golfmenestyksen käyttöön.

Sami Turunen (teksti) & Juho Kuva (kuvat)

Espoota piiskaa rankkasade, jonka seasta Tapiola Golfin komeaan loungetilaan pyrähtää ruskettunut NHL-legenda. Teemu Selänteen hymyä ei myrsky hyydytä, vaan tervehdyksiä satelee sinne tänne. Perheen lisäksi Selänteen elämässä on tällä hetkellä muutamia tärkeitä asioita: golf, autot ja jääkiekko. Kun häntä pyytää asettamaan ne järjestykseen, vastaus tulee nopeasti. Golf on ykkönen. ”Golf on henkireikä – kuten myös tennis”, tiukassa kunnossa oleva Selänne sanoo. Jääkiekko kuuluu Selänteen elämään tietysti pelaavien poikien kautta, ja hän on usein nähty vieras myös NHL:n peleissä. Golf-keskustelun alkaessa ilme muuttuu erityisen keskittyneeksi ja tuttuihin silmiin syttyy kipinä. ”Golf on sosiaalinen elämäntapa ja hyvä keino pitää hauskaa kavereiden kanssa”, Selänne sanoo. ”Golfin viehätys on siinä, että jokainen kierros on erilainen. Se on pelinä hirvittävän haastava ja palkitseva, minulla on siihen vahva viha–rakkaus-suhde. Ei ole toista lajia, jossa taso voi vaihdella niin paljon päivästä toiseen”, tasoituksella 3,1 pelaava Selänne miettii. Golf on herkkä laji, jossa yksi reikä voi pilata kierroksen tai jopa kokonaisen turnauksen. ”Pelin tason voi löytää, mutta sitä ei koskaan voi täysin pitää.”

Selänne on golfin äärellä vahvasti muutenkin kuin vain oman pelaamisensa kautta. Reilu vuosi sitten Mika Piltzin kanssa perustettu Selänne & Piltz Golf Academy on ottanut suojiinsa suomalaisia golf-junioreita. Idea syntyi tietysti golfatessa. ”Olemme pelanneet yhdessä paljon. Koska Mika tietää hulluuteni lajin suhteen, hän kysyi, haluanko lähteä mukaan hankkeeseen. En kauaa miettinyt.” Työnjako on selkeä: valmentamisesta vastaa Tapiola Golfissa huippuvalmentaja Piltz, Selänteen rooli on olla henkinen tuki urheilijoiden polulla. Taloudesta ja yhteistyökuvioista vastaa Mika Sandell. Mukana on 12 junioria, ikähaarukka on 14–22 vuotta. Tavoitteena on luoda polku jopa maailman huipulle asti, mutta selkeitä numeerisia tavoitteita ei ole asetettu. ”Emme halua luoda liian isoja paineita, mutta kehityskäyrän pitää tietysti olla tasainen ja ylöspäin. On ollut hieno nähdä, miten menestystä on alkanut tulla ja sitä odotetaan lisääkin”, Selänne hymyilee. Ryhmän junioreista Santeri Lehesmaa voitti Miamissa Doral-Publix Junior Golf Classicin vuoden 2016 lopulla sekä Estonian Amateur Openin 2017 keväällä. Ryhmään on tullut myös SM-mitaleita sekä maajoukkuekutsuja.

 • Tahdonvoimalla-huipulle_1_CMS-image_734x412.jpg

  Selänne & Pilz Golf Academy on ottanut suojiinsa suomalaisia golf-junioreita. Tavoitteena on luoda polku maailman huipulle asti. Audi on Selänne & Pilz Academyn yhteistyökumppani.

Teemu Selänne on Suomen paras jääkiekkoilija kautta aikojen, ja tuore nimeämien Hockey Hall of Famen jäseneksi on korkein kunnianosoitus, jonka kiekkoilija voi saada. Huikea ura Pohjois-Amerikassa antaa pohjaa neuvoa myös tulevia huippu-urheilijoita. Omalla esikuvallaan hän tuo uskoa menetykseen, mutta myös rentoutta kisatilanteisiin. ”Tarkoitus on, että pystyn jeesaamaan nuoria nimenomaan henkisellä puolella siinä, mitä on olla huippu-urheilija: miten voin tulla paremmaksi, miten huipulle päästään ja miten siellä pysytään. Tärkeintä on kehittyä joka ikinen päivä”, mentori pohtii. Miten se sitten onnistuu? Selänteen puheessa vilisee intohimo – tuo sama asia, joka on ohjannut häntä itseään niin jääkiekon, golfin tai autoharrastuksen suhteen. ”Kaikki perustuu intohimoon lajia kohtaan. Siihen kuuluu kova työ, kärsivällisyys, keinot puskea paremmaksi. Pitää olla kiimaa, joka suuntautuu oikeisiin asioihin.” Intohimon lisäksi tarvitaan kärsivällisyyttä sekä motivaatiota menestymiseen. ”Kun kaikki sujuu, urheilijan elämä on helppoa, mutta entä sitten kun tulee vastoinkäymisiä?” hän kysyy. Urheilija ei voi jäädä piehtaroimaan huonoihin hetkiin. Siinä auttavat vahvat rutiinit ja vahva itseluottamus. ”Jos itseluottamus horjuu, on vaikea menestyä missään lajissa.”

 • Tahdonvoimalla-huipulle_2_CMS-image_734x412.jpg

Junnugolfarin tie huipulle ei ole Suomessa kaikkein helpompia, ja tätä tietä Selänteen ja Piltzin hanke tasoittaa. Olosuhteet ovat kovat. ”Suomen pitkät talvet ovat haastavia, ja keli on mitä on kesälläkin”, Selänne sanoo ja katselee loputtomana lotisevaa sadetta. Selänteen tuella nuorille yritetään järjestää 1–2 kertaa talvessa viikon mittainen leiri lämpimissä maissa. Golfilla on myös kilpailijoita, kun taistellaan nuorten mielenkiinnosta ja ajankäytöstä. ”Lajia pitäisi saada muutettua siten, että sitä pääsisi kokeilemaan helpommin. Kynnys lähteä kokeilemaan rangelle on aika iso. Huomattavasti iisimpää on ottaa futispallo ja lähteä potkimaan sitä jotain seinää vasten.” Teemu Selänne myöntää – harvoina golftoimijoina Suomessa – että golf ei ole edullinen harrastus. ”Se on kallis laji. Välineet, jäsenyydet ja kausimaksut eivät ole halpoja. Myös matkat kentille ovat usein hankalia, ja laji vie paljon aikaa. Tämä on haastava yhdistelmä, ja siksi golf ei ole joka perheen harrastus”, Selänne sanoo harmia äänessään.

Teemu Selänne on valtavan iso esikuva nuorille. Hänen kiekonkäsittelyään katsotaan netistä miljoonia kertoja yhä uudestaan, hänen fanipaitojaan on myyty satojatuhansia, ja Teemu-julisteet koristavat kiekkojunnujen seiniä ympäri maailman. Selänteen ura hakee vertaistaan, mutta sekään ei ole ollut pelkkää poutapilveä. Vuosiin on mahtunut siirtoja joukkueesta toiseen sekä loukkaantumisia, jotka ovat kalvaneet intohimoa tihkuvaa ammattilaista. Näitä koviakin aikoja Selänne haluaa käyttää suomalaisen junnugolfin hyväksi. ”Huonoistakin ajoista pitää ottaa hyöty irti. Joskus negatiiviset kokemukset tekevät vahvemmaksi, ja niiden kautta oppii arvostamaan hetkiä, jolloin kaikki on hyvin. Huononakaan hetkenä ei ole varaa tunteeseen, että tänään ei jaksa.” Selänteellä itsellään ei ole ollut erityisiä henkisiä valmentajia. ”Jääkiekon hyvä puoli on tietysti se, että joukkue on aina tukena. Yksilölajeissa, kuten golfissa, ei ole ihan samanlaista mahdollisuutta. Itse olen kuitenkin ollut aina optimistinen luonne, siitä on ollut apua.”

Selänteen optimistisuus ja ystävällisyys on tarttuvaa. Häneltä tuntuu riittävän kaikille pieni hetki, pari sanaa, selfie tai nimikirjoitus. Tapiola Golfissa hän on tuttu näky, ja Selänne & Piltz Academyn nuoretkin suhtautuvat hänen luontevasti – idolin status ei häiritse. ”Kyllä he minua kuuntelevat, eivät vain tuijota”, Selänne nauraa. ”Fiksut nuoret yrittävät imeä kaiken tiedon itseensä.” Selänteen opeista suurimpia on se, että suoritustaso saadaan pidettyä mahdollisimman tasaisena. ”Golfissa se tarkoittaa sitä, että huonon ja hyvän kierroksen ero pitää saada mahdollisimman pieneksi.” Kukaan ei ole kuitenkaan täydellinen. Niin Teemu Selänteellä kuin jokaisella klubituupparilla suurin intohimo on lyödä pitkälle. Mutta jos intohimo suuntautuu väärään suuntaan, ollaan pulassa. ”Oma vahvuuteni on lähipeli, isoimmat ongelmat ovat tiillä. Jos saan draivin ladulle, tulee yleensä hyvää tulosta, mutta huono draivi tietää… no, vähän isompia ongelmia.”

Siirry lehden edelliseen tai seuraavaan artikkeliin:

 • Levi_CMS-etusivukuva.jpg
  < Lumi lentää Levillä

  Pujottelun maailmancupin osakilpailu tuo lajin huiput ja fanit Suomeen. Kisan järjestäminen on ympärivuotista työtä.

  Lue lisää
 • Mestarin-opissa_CMS-etusivukuva.jpg
  Mestarin opissa >

  Juha Kankkusen talviajokoulussa ajo-oppia saavat sekä tavalliset autoilijat että F1-kilpakuljettajat.

  Lue lisää