Mitä vaaditaan huipulle pääsemiseen? > Audi Finland

Audi Magazine 01-18

 • Mita-vaaditaan-huipulle-paasemiseen_CMS-header_1400X438.jpg
Mita-vaaditaan-huipulle-paasemiseen_CMS-header_1400X438.jpg

Mitä vaaditaan huipulle pääsemiseen?

Suomen maastohiihtomaajoukkueen päävalmentaja Reijo Jylhä kertoo, mitä kautta tie huipulle ja menestykseen kulkee.

Suomi on aina kuulunut maastohiihdon huippumaihin. Mistä se johtuu?
- Pohjoinen sijaintimme ja pitkät perinteet suksilla liikkumiseen ovat varmasti suurimmat menestyksen taustatekijät. Sitä kautta on tullut myös kilpahiihto­menestystä.

Mikä on merkittävin ajanjakso tulevan kilpahiihtäjän kehityksessä?
- Isoin yksittäinen tekijä kilpahiihtäjäksi kehittymisen kannalta on varhaislapsuus, se mitä tehdään alle kouluikäisenä. Liikkumisen monipuolisuus ja määrä tuona aikana ovat ne, jotka ratkaisevat kaikkein eniten.

Missä iässä on lajisuuntaisen valmennuksen aloittamisen aika?
- Lajisuuntainen maastohiihtovalmennus aloitetaan 15–16-vuotiaana. Siihen asti on hyvä olla harrastanut useita urheilulajeja. Kun maastohiihtovalmennus alkaa, ei heti tarvitse erikoistua mihinkään kilpahiihtolajiin.

Mitkä ovat tulevaisuuden huippuhiihtäjän kolme tärkeintä ominaisuutta?
- Motivaatio harjoitella on lahjakkuustekijänä varmasti ykkönen tulevaisuutta ajatellen. Huippuhiihtäjän pitää myös olla ominaisuuksiltaan monipuolinen. Kolmantena mainitsisin toimivat tukijärjestelmät, kuten perheen ja valmennuksen.

Kuinka huippuyksilöt löytävät tiensä valmennukseen?
- Urheiluseuratoiminta on keskeinen asia. Urheilu­akatemiatoiminta alkaa yläkouluikäisistä, sieltä seuloutuvat parhaat hiihtäjät. Viime aikoina suurimmaksi yksittäiseksi huippuhiihtäjien lähteeksi ovat nousseet sellaiset perheet, joissa vanhemmat ovat itse joskus olleet kilpahiihtäjiä.

Kuinka huipulle pääsyn vaatimustaso on muuttunut vuosien varrella?
- Vaatimustaso on muuttunut erityyppiseksi. Vauhdit ovat kasvaneet niin paljon, että suorituskyvyllä, voimalla ja nopeudella on isompi merkitys verrattuna aikaisempiin vuosiin. Aiemmin kilpahiihto oli puhtaasti kestävyyslaji.

Minkälainen kilpailutilanne suomalaisessa maastohiihdossa on nykyisin?
- Jos verrataan vuosien takaiseen tilanteeseen, on kilpailu vähentynyt. Syynä on maastohiihdon pienentynyt harrastajamäärä. Tilanteeseen vaikuttaa varmasti myös lumialueen pieneneminen, väki on pakkautunut etelään ja lumi pohjoiseen. Huippuyksilöitä löytyy kyllä onneksi vieläkin kansainväliselle tasolle asti.

Kuinka suomalaiset pärjäävät verrattuna muihin maihin?
- Kyllä me olemme kilpailukykyisiä. Muutaman viime vuoden aikana olemme rakentaneet omaa suomalaista järjestelmäämme. Se ei toki ole vielä valmis, mutta kaikki viittaa siihen, että kyllä me kansainvälisessä kilpailussa ja menestyksessä pysymme tällä mallilla mukana.

Ovatko maastohiihdon valmennus ja muut resurssit Suomessa riittävät huipulla pysymiseen?
- Ihan huippujen valmennukselliset resurssit ovat hyvät. Lisää resursseja tarvittaisiin vasta huipulle tulossa olevan porukan, eli noin 20–25-vuotiaiden valmennukseen. Siinä meillä varmastikin saataisiin resursseja lisäämällä nopeammin tuloksia ja pidettyä enemmän hiihtäjiä mukana toiminnassamme. Huippuhiihtäjinä suomalaiset ovat parhaimmillaan noin 25–30 vuoden ikäisinä.

Millaisena näet maastohiihdon tulevaisuuden huippu-urheiluna Suomessa?
- Maastohiihto on tällä hetkellä suomalaisista yksilö­lajeista ykköslaji sen talous- ja tukirakenteiden valossa. Siinä suhteessa tulevaisuus näyttää valoisalta.
Maastohiihdon kehityksessä huippu-urheiluna korostaisin vielä perheen tukea, joka on tällä hetkellä se tärkein tekijä huipulle pääsemisessä. Toivon siis kannustusta vanhemmille!

 • Hiihtaen-menestykseen_2_CMS-image_734x412.jpg

Siirry lehden edelliseen tai seuraavaan artikkeliin:

 • Hiihtaen-menestykseen_CMS-etusivukuva.jpg
  < Hiihtäen menestykseen

  Suomalaiset ovat aina kuuluneet maastohiihdossa maailman huipulle. Menestyksen selitys löytyy perinteistä ja systemaattisesta valmennuksesta.

  Lue lisää
 • Levi_CMS-etusivukuva.jpg
  Lumi lentää Levillä >

  Pujottelun maailmancupin osakilpailu tuo lajin huiput ja fanit Suomeen. Kisan järjestäminen on ympärivuotista työtä.

  Lue lisää