: Bensiini > käyttövoimavaihtoehdot > Audi.fi
Bensiini/Audi RS4 Avant

Bensiini

Bensiini on yleisin käyttövoima.

Bensiinillä toimiva auto on monessa tapauksessa hankintahinnaltaan edullisin, mutta käyttökulut voivat yllättää paljon ajavan. Hybriditekniikalla voidaan parantaa hyötysuhdetta.

content_bensiini-2.jpg
Bensiini on laskentatavasta riippuen noin 70 %:n osuudellaan suosituin henkilöautojen käyttövoima Suomessa. Parhaita bensiinimoottorilla varustetun auton myyntivaltteja on hankintahinta, joka on usein matalampi kuin muissa vastaavissa, kilpaileviin käyttö¬voimiin perustuvissa autoissa. Toisaalta bensiinimoottorin käyttökulut ovat isommissa kokoluokissa esimerkiksi dieselvaihtoehtoihin verrattuna korkeammat: polttoaine on perinteisesti kalliimpaa, kulutus suurempaa ja hiilidioksidipäästöt isommat. Bensiinimoottori on yleinen voimanlähde varsinkin urheilullisissa ja tehokkaissa autoissa sekä pienissä kaupunkiautoissa.
content_bensiini1.jpg
Bensiinimoottoria voidaan tehostaa hybriditekniikalla. Ladattavassa hybridissä akkuun ladattu tai jarrutuksessa talteen otettu energia ohjataan sähkömoottorille, jonka voimin autoa voidaan ajaa.

Vaihtoehtoinen tekninen ratkaisu on polttoainetta säästävä ja päästöjä vähentävä kevythybriditekniikka (MHEV), jossa talteen otettu energia auttaa bensiinimoottoria mutta ei välttämättä pysty liikuttamaan autoa yksin.
content_bensiini2.jpg
Hybriditekniikka näyttää parhaat puolensa taajamaliikenteessä, johon sisältyy paljon kiihdytyksiä ja jarrutuksia. Kokonaistaloudellisuus kohenee, kun polttoainekulutus pienenee. Miinusta taas kertyy plug-in hybriditekniikasta, joka nostaa väistämättä auton hankintahintaa. Tosin hintaero tasoittuu pitkälti sillä, että hybriditekniikan ansiosta moottorin hiilidioksidipäästöt vähenevät ja päästöihin perustuva autovero jonkin verran kevenee.
content_bensiini-4.jpg

Bensiiniauton edut

• Bensiini sopii kompaktien ja keskisuurten automallien käyttövoimaksi, niissä usein mallisarjan edullisin
• Kokonaistaloudellinen pienillä ja tavanomaisilla ajomäärillä
• Bensiini sopii urheilullisten automallien käyttövoimaksi
• Hybriditekniikalla voidaan alentaa bensiinin kulutusta ja päästöjä
Tee käyttövoimatesti

Sopisiko bensiinimoottori sinulle parhaiten?

Kuinka paljon ajat? Onko vähäpäästöisyys sinulle tärkeämpi kuin suorituskyky? Asutko kaupungissa vai maaseudulla? Tarvitsetko suuren vai pienen auton?

Käyttövoima.fi-sivustolla voit tehdä testin, joka auttaa sinua sopiva auton valinnassa.

Tee testi


Ammattilaisen kertomaa

K-Auto Oy:n Lauri Mäkelä kertoo oheisella videolla, millaisia ominaisuuksia bensiinimoottori tarjoaa, ja millaiseen ajoon se parhaiten soveltuu.

00:00 | 00:00