Renkaat | Omistaminen ja huolto | Audi
Renkaat

Renkaat ja vanteet

Renkaat. Suorituskykyä ja turvallisuutta.

Moottori ei ole ainut tekijä, joka vaikuttaa Audisi suorituskykyyn. Ja kuljettajaa avustavat järjestelmät eivät itsestään tuo täyttä turvallisuutta ajamiseen. Myös renkailla on erittäin tärkeä rooli.

Ne ovat autosi ainoat osat, jotka ovat suorassa kosketuksessa tiehen. Oikeat renkaat vaihtelevat Audi-mallin ja vannetyypin mukaan. Huoltoneuvojamme antavat tarvittavat tiedot kaikista renkaista ja auttavat oikeanlaisten kesä- ja talvirenkaiden valinnassa.

Osta renkaat Audi-liikkeestä

Osta renkaat Audi-liikkeestä

Ammattilainen tuntee Audisi aina renkaita myöten. Kun tarvitset autoosi uusia kesä- tai talvirenkaita, käänny Audi-jälleenmyyjien puoleen – saat parhaiten autoosi sopivat laaturenkaat ja kaikki tarvittavat rengaspalvelut samasta paikasta. Asiantuntijamme neuvovat kaikissa renkaisiin liittyvissä asioissa ja auttavat valitsemaan juuri sinun käyttötarkoituksiisi sopivimmat renkaat.


Jälleenmyyjien rengasmyyntipisteet alueittain

Renkaanvaihto

Renkaanvaihto

Renkaiden vaihtoon liittyy muutamia olennaisia seikkoja. Olemme luoneet muistilistan, jotta sinun renkaanvaihtosi sujuisi mutkattomammin. Tutustu renkaiden vaihdon muistilistaan alapuolella.

Renkaanvaihtajan muistilista

 • Tarkasta renkaiden kulutuspinta ja riittävä urasyvyys. Tarkista myös mahdolliset pullistumat ja halkeamat.
 • Vaihda renkaat uusiin, jos niitä on käytetty yli 6 vuotta tai jos ne on valmistettu yli 10 vuotta sitten. Valmistusaika on merkitty renkaan sivupintaan.
 • Vaihda renkaat tukevalla, tasaisella alustalla ja kunnollisilla työvälineillä.
 • Tarkasta renkaiden pyörimissuunta ja ilmanpaineet sekä vararenkaan kunto.
 • Muista alumiinivanteisten renkaiden pulttien jälkikiristys n. 100 kilometrin jälkeen.
 • Säilytä renkaita sisätiloissa tai rengashotellissa, jossa ne ovat suojassa renkaita heikentävältä UV-valolta
Varaa renkaiden vaihto
Rengashotelli

Rengashotelli

Talvi- ja kesärenkaiden ihanteellinen säilytyspaikka on viileä, pimeä ja kuiva tila. Etkö halua säilyttää renkaita varastossa tai autotallissasi? Me säilytämme renkaita puolestasi, tarkistamme urasyvyyden ja tasapainotamme ne tarvittaessa. Säästät tilaa ja vaivaa, kun renkaita ei tarvitse säilyttää kotona eikä tuoda erikseen renkaanvaihtoon.

Kysy lisää palvelusta Audi-liikkeestä.

Katso lähin Audi-liike
Audi-vanteet

Alkuperäiset Audi-vanteet

Alkuperäiset Audi-vanteet sopivat täydellisesti Audiisi.

Ota yhteys lähimpään Audi-liikkeeseen ja personoi autosi ulkoasua uusilla vanteilla.

Ota yhteyttä

Kesärenkaat

Tiesitkö, että asfaltti voi lämmetä kesällä jopa 60 asteeseen? Kesärenkaat tarjoavat tasapainoisen suorituskyvyn kuivilla ja märillä teillä. Niiden ainutlaatuinen kumiseos parantaa pitoa ja ajomukavuutta kesäkaudella. Kesärenkaat ovat ihanteellisia pitkille matkoille ja kaupunkiajoon. Valitse laadukkaat kesärenkaat turvalliseen ja nautinnolliseen kesäajoon.

Kesärenkaiden urasyvyys ja kunto:

Lain mukaan kesärenkaissa on oltava urasyvyyttä vähintään 1,6 mm, mutta suositeltu urasyvyys sadekelillä on 4,0 mm. Jos urasyvyys alittaa suositellun 4 mm rajan, on syytä ajaa märillä teillä erityisen varovasti ja harkita kesärenkaiden uusimista.

Kesärenkaiden ominaisuuksia

Kesärenkaiden ominaisuuksia

> Ajomukavuus: Kesärenkaat takaavat pehmeän ja hiljaisen ajokokemuksen.

> Polttoainetehokkuus: Kesärenkaiden alhainen vierintävastus säästää polttoainetta.

> Säästö polttoainekustannuksissa: Polttoainetehokkuus mahdollistaa alhaisemmat polttoainekustannukset.

> Ohjattavuus: Kesärenkaiden kumiseos ja pintakuviointi parantavat ohjattavuutta ja tuntumaa tiehen.

> Kestävyys ja hiljaisuus: Kesärenkaat kuluvat vähemmän ja tuottavat vähemmän tiemelua.

> Monipuolinen käyttö: Kesärenkaat soveltuvat erilaisille teille ja sääolosuhteille.

> Parempi pito, lyhyempi jarrutusmatka: Erinomainen pito takaa lyhyen jarrutusmatkan, mikä parantaa ajoturvallisuutta.

> Korkea lämpötila-alue: Kesärenkaat on suunniteltu toimimaan hyvin korkeissa lämpötiloissa.

Talvirenkaat

Audin suosittelemat talvirenkaat antavat sinulle lisää pitoa talviajo-olosuhteisiin; niin jäällä kuin lumessa. Nastat parantavat turvallisuutta lyhentämällä jarrutusmatkoja jäisillä teillä. Kitkarenkaat puolestaan soveltuvat lumisille teille ja ovat ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja. Valitse talvirenkaat tarpeidesi mukaan: nastarenkaat äärimmäisiin olosuhteisiin ja kitkarenkaat kaupunkiajoon.

Talvirenkaiden urasyvyys ja kunto:

Henkilöautoissa talvirenkaiden urasyvyyden tulee olla vähintään 3 mm, mutta suositus on 5 mm. Huomioi, että renkaiden pito heikkenee jo ennen 3 mm urasyvyyttä, tällöin on kannattaa alkaa harkita talvirenkaiden uusimista.


Nastat vai kitkat? Vertaa ja päätä itse.

Nastarenkaat

Nastarenkaat

EDUT

> Erinomainen pito jäisillä teillä: Nastarenkaat tarjoavat erinomaisen pidon jäisillä ja liukkailla teillä teräsnastojen ansiosta. Tämä lyhentää jarrutusmatkoja ja lisää turvallisuutta jäisissä olosuhteissa.

> Sopii haja-asutusseuduille: Nastarenkaat on erityisen hyvä vaihtoehto kuljettajille, jotka ajavat pienempiä, huonommin aurattuja tai hoidettuja teitä.

> Pitkä käyttöikä: Nastarenkailla on yleensä pitkä käyttöikä, kun niitä käytetään oikein ja käyttö ajoitetaan oikein.

HAITAT

> Melu ja tärinä: Nastarenkaat voivat aiheuttaa melua ja tärinää ajon aikana, mikä voi vaikuttaa ajomukavuuteen.

> Ympäristövaikutukset: Nastojen aiheuttama pöly voi olla haitallista ympäristölle ja ilmanlaadulle, ja joissain paikoissa niiden käyttö on rajoitettu tai kielletty.

> Kausivaihto: Nastarenkaiden käyttöaika on rajattu, joten renkaiden vaihto talvirengaskauden alussa ja lopussa voi olla hankalaa.

Kitkarenkaat

Kitkarenkaat

EDUT

> Hiljaisempi ja mukavampi ajokokemus: Kitkarenkaat ovat hiljaisempia kuin nastarenkaat ja tarjoavat paremman ajomukavuuden.

> Ympäristöystävällisempi vaihtoehto: Kitkarenkaat kuluttavat tien pintaa vähemmän ja tuottavat vähemmän haitallista pölyä, mikä tekee niistä ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon.

> Pienempi polttoaineenkulutus: Kitkarenkailla voidaan saavuttaa säästöä polttoaineenkulutuksessa verrattuna nastarenkaisiin.

HAITAT

> Pidempi jarrutusmatka jäällä: Kitkarenkailla on pidempi jarrutusmatka jäisellä tiellä verrattuna nastarenkaisiin, mikä voi vaatia kuljettajalta enemmän varovaisuutta.

> Lisääntynyt ennakoinnintarve: Kitkarenkaat omaavat esimerkiksi pidemmän jarrutusmatkan jäällä kuin nastarenkaat, minkä takia kuljettajan tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota ennakointiin.

> Riippuvuus lumisista olosuhteista: Kitkarenkaat eivät välttämättä suoriudu yhtä hyvin jäisillä teillä kuin nastarenkaat, joten niiden tehokkuus riippuu suuresti sääolosuhteista.

Me autamme rengasasioissa

Me autamme sinua kaikissa rengasasioissa

Mietitkö renkaanvaihtoa, renkaiden hankintaa, tai pohditko esimerkiksi nasta- ja kitkarenkaiden välillä? Me autamme mielellämme. Ota yhteyttä lähimpään Audi-liikkeeseen ja vastaamme sinulle.

Ota yhteyttä
Optimaaliset rengaspaineet

Rengaspaineiden tarkastus ja säätö

Rengaspaineiden säännöllinen tarkistus on tärkeää auton turvallisuuden, suorituskyvyn ja polttoainetalouden kannalta.

Rengaspaineiden suositellut arvot löydät helposti autosi ohjekirjasta, tai auton oveen tai bensatankin luukkuun kiinnitetystä tarrasta. Voit tarkistaa rengaspaineet itse, tai vierailla lähimmässä Audi-liikkeessä, jossa ammattilaiset auttavat sinua.

Optimaalisilla rengaspaineilla monia etuja

 • Kustannussäästöt polttoainekuissa: Oikeat rengaspaineet vähentävät polttoaineenkulutusta.
 • Pidempi renkaiden käyttöikä: Säännöllisesti tarkistettujen ja säädettyjen rengaspaineiden avulla renkaasi kestävät pidempään.
 • Säästät luontoa vähäisemmillä päästöillä: Optimaaliset rengaspaineet vähentävät hiilidioksidipäästöjä ja ympäristövaikutuksia.
 • Parannettu turvallisuus ja ajettavuus: Oikeat rengaspaineet varmistavat paremman ajokokemuksen ja turvallisuuden tiellä.
Ota yhteys huoltoon
Optimoi renkaiden käyttöikä

Optimoi renkaiden käyttöikä

Näillä ohjeilla saat renkaille helposti lisää turvallista käyttöaikaa:

 • Tarkista rengaspaineet säännöllisesti. Jos paineet eivät ole tasaiset kaikissa renkaissa, auton ajettavuus kärsii ja renkaat kuluvat epätasaisesti.
 • Vaihda renkaiden paikkaa aina 5 000 – 10 000 ajokilometrin välein, sillä etu- ja takarenkaat kuluvat eri tahtiin. Muista tarkistaa rengaspaineet vaihdon yhteydessä.
 • Parempikuntoiset renkaat kannattaa asentaa auton taka-akselille ja vastaavasti huonokuntoisemmat ajoneuvon eteen, etenkin jos renkaidesi pintojen kunnossa on keskenään suuria eroja. Hyvä pito on juuri takarenkaissa tärkeää, sillä sen ansiosta ajoneuvo pysyy paremmin hallinnassa.
 • Kun asennat renkaita, tarkista aina onko renkaan sivuun merkitty pyörimissuunta. Asenna renkaat pyörimissuunnan mukaisesti. Jos renkaat asennetaan vastoin pyörimissuuntaa, ne eivät toimi kaikissa olosuhteissa parhaalla mahdollisella tavalla.
 • Aja rauhallisesti. Äkkijarrutukset ja sivuluisut lyhentävät erityisesti nastarenkaiden käyttöikää. Uudet renkaat kannattaa ajaa sisään kuten autotkin. Maltillinen vauhti, ja mahdollisimman vähän rajuja ohjausliikkeitä 500 ensimmäisen km:n aikana pidentävät renkaiden käyttöikää.
 • Tarkista vanhat renkaat aina vaihdon yhteydessä. Oikein asennetut ja ajetut renkaat kuluvat tasaisesti. Jos vanhat renkaat ovat kuluneet epätasaisesti, uudet renkaat kannattaa asennuttaa rengasliikkeessä ja samalla tarkastuttaa auton ohjauskulmat.


EU-rengasmerkintä

Renkaiden valinnassa on tärkeää huomioida paitsi koko, kantavuus ja nopeusluokka, myös muut merkittävät ominaisuudet. EU-maissa otettiin vuonna 2012 käyttöön renkaiden merkintäjärjestelmä, joka helpottaa renkaiden vertailua polttoainetehokkuuden, vierintämelun ja märkäpidon osalta. 1.5.2021 otettiin käyttöön lisäsymbolit, jotka osoittavat lumipitoa ja jääpitoa.

EU-rengasmerkinnän tavoitteena on vähentää energiankulutusta, sekä parantaa liikenneturvallisuutta. Uusi järjestelmä tarjoaa kuluttajille yksityiskohtaisempaa tietoa renkaiden ominaisuuksista, auttaen tekemään tietoisempia valintoja. Tutustu merkintöihin alapuolella.


 • polttoainetehokkuus_883x496.jpg
  Polttoainetehokkuus

  Polttoainetta säästyy, kun vierintävastus pienentyy, mikä myös vähentää CO2-päästöjä. Energiatehokkuusluokat vaihtelevat A:sta (tehokkain) E:hen (vähiten tehokas).

  Polttoaineensäästö riippuu yleensä yksittäisestä ajoneuvosta sekä ajo-olosuhteista. Taloudellinen ajaminen voi vähentää polttoaineen kulutusta huomattavasti. Optimaalisen polttoainetehokkuuden saavuttamiseksi on noudatettava määrättyä rengaspainetta.

 • markapito_883x496.jpg
  Märkäpito

  Märkäpitoluokka antaa tietoa jarrutusominaisuuksista märillä sääolosuhteilla, ja se vaihtelee A:sta (lyhyin jarrutusmatka märällä asfaltilla) E:hen (pisin jarrutusmatka). Tehokkuus riippuu yleensä ajoneuvosta ja ajo-olosuhteista. Optimaalisen märkäpidon saavuttamiseksi on noudatettava määrättyjä rengaspaineita.

 • vierintamelu_883x496.jpg
  Vierintämelu

  Vierintämeluluokitus antaa tietoa siitä, kuinka äänekäs rengas on ajon aikana. Luokitus sisältää luokat A (vähämeluinen) ja B (enemmän ulkoista melua). Aiemmin luokan C mukaiset melutasot eivät ole enää sallittuja.

  Tässä pätee seuraava sääntö: 10dB:n melutason muutos koetaan subjektiivisesti kaksi kertaa äänekkäämmäksi. 70dB vastaa kovaa keskustelumelua ja 80dB vilkasta tieliikennettä. Ulkoinen vierintämelu ei ole sama, kuin ajoneuvon sisäinen melutaso.

 • lumipito_883x496.jpg
  Lumipito

  Erittäin lumisiin olosuhteisiin soveltuvissa renkaissa on renkaan kyljessä ”alppi”-symboli, jossa on kolme huippua ja lumihiutaleita.

 • jaapito_883x496.jpg
  Jääpito

  Jääpidon symboli tarkoittaa pohjoismaisia talvirenkaita, jotka on suunniteltu käytettäväksi jäisillä tienpinnoilla tai kovassa lumiajossa. Pohjoismaisia talvirenkaita tulee käyttää vain erittäin huonoissa sääolosuhteissa. Pohjoismaisten talvirenkaiden käyttäminen vähemmän ankarissa sääolosuhteissa (esim. märkä sää tai lämpimät lämpötilat) voivat johtaa huonompaan suorituskykyyn, erityisesti mitä tulee märkäpitoon, käsittelyyn ja lukitukseen.

Renkaan kokomerkinnät

Renkaan kokomerkinnät

Renkaan kokomerkintä on merkitty renkaan kylkeen. Merkinnästä löydät renkaan leveyden, renkaan profiilin (vanteen päälle tulevan osan korkeus) sekä vanteen koon. Renkaan koon yhteydestä löytyy myös renkaan kantavuus sekä nopeusluokka.

Esimerkki rengaskoon sekä nopeus- ja kantavuusluokan merkinnästä:

"225/45 R17 97T"

 • ”225” on renkaan leveys (mm)
 • ”45” on profiili (prosenttia leveydestä)
 • ”17” on vanteen koko (tuumaa)
 • ”97” tarkoittaa yhden renkaan kantavuusluokkaa
 • ”T” sallittua maksiminopeutta (nopeusluokka)

Renkaiden kantavuus- ja nopeusluokat

Usein kysyttyä renkaista


Mitä seuraavaksi?

Onko sinulla kysymys liittyen tuotteisiimme tai palveluihimme? Autamme mielellämme. Ota yhteyttä lähimpään Audi-liikkeeseen ja vastaamme sinulle.